Hänt 2020
Massakern i Nylöse kyrka
Det var ett mycket välbesökt möte 12 februari när arkeologen Kristina Bengtsson berättade om massakern i Nylöse kyrka.
I början av 1600-talet låg Sverige i krig mot Danmark. Bohuslän var då dansk-norskt territorium och Nylöse vid nuvarande Gamlestan kom att hamna i frontlinjen. Staden intogs av den dansk-norska styrkan sent på hösten 1611, men återtogs av svenskarna den 26 februari 1612. Den svenske befälhavaren Jesper Cruus tvingade då in 300 norska bondesoldater i kyrkan där de sköts och höggs ihjäl.
─ I dag skulle vi kalla det ett grovt krigsbrott, framhöll Kristina. Men att det dessutom ägde rum i en kyrka var ett okristligt dåd.
─ Och kriget var skoningslöst, inte minst mot civilbefolkningen. Alla gårdar på Hisingen brändes ned och sammanlagt var det över 500 gårdar i Bohuslän som brändes. Ren terror, konstaterade Kristina.
De kvinnor som blivit änkor efter avrättade bondesoldater drabbades extra hårt. De fick inte gifta om sig och försöka starta ett nytt liv om det inte kunde bevisas att deras män verkligen hade dött.
Johanna Jörgensdotter på gården Torp i Lur söder om Strömstad var en av dessa kvinnor. Hennes man Andulf var en av de döda men först i slutet av 1614 fick Johanna beviset på Andulfs död, då en av få överlevande från massakern vittnade inför rätten i Oslo.
Kristina Bengtsson har gjort en noggrann genomgång av alla vittnesmålen och kunnat dokumentera vad som hände flera hundra dödade bondesoldater i norra Bohuslän. I dag bor Kristina själv på gården Torp i Lur.
Det är uppenbart att det här var ett starkt engagerande ämne för det kom massor av frågor till Kristina efter föredraget.
Text: Åke Svanberg
Foto: Bror Augustsson och Kent Eikeland
…………………………………………………………………………………………………….
Volontär i Greklands flyktingläger
Så har vi nu även kommit igång med vårens månadsluncher på restaurang Berzelius. Gäst den här gången var Anne Wollter, frilansjournalist med drygt 20 år på GT bakom sig.
Men det var förstås inte därför vi bjudit in henne utan för att hon skulle berätta om sina erfarenheter av att jobba som volontär i olika flyktingläger i Grekland. Fyra gånger har hon varit där runt en månad åt gången ─ i Pireus, på Samos och i Aten.
Precis som vi andra översköljdes Anne av tv-reportage och tidningsartiklar om flyktingkrisen hösten 2015.
─ Jag insåg att man inte bara kunde sitta framför tv:n och gråta och förfasa sig, utan att man måste göra något. Så om inte jag, som turistat så många gånger i grekiska övärlden, som inte hade några små barn, som var frilans och inte hade något överhängande uppdrag just då ─ om inte jag kunde åka ner, vem skulle då kunna?
Anne berättade och visade bilder på hemska förhållanden med tältläger på asfalten under motorvägspåfarten och traumatiserade barn och vuxna, men också om glädjeämnen som när Mohammed meddelade att han inte skulle komma och dricka te mer på morgnarna. Han hade fått asyl i Tyskland och skulle få träffa sin fru och sina fem barn för första gången på fyra år. Eller om lilla kurdiska Zeineb, ”flickan med de sorgsna ögonen”, som numera bor i en liten by i Schweiz med sin familj.
Vi läser inte lika mycket om flyktinglägren längre, vilket gör det lätt att tro att det blivit bättre. Det har det inte! Statistik förs varje vecka över hur många flyktingar som försöker ta sig från Turkiet till Grekland. Sista veckan i januari i år var det närmare 800 som lyckades, drygt 1200 stoppades av turkiska myndigheter. 2000 på bara en vecka alltså! Och i flyktinglägret på Samos, som är byggt för 600 människor, bor nu 6000!
Den organisation Anne jobbar för heter Team Sweden Volunteers. Deras motto är ”Ingen kan göra allt ─ men alla kan göra något”. Något som fler än Anne borde ta fasta på.
Text: Carin Linnér
Foto: Pia Naurin och Carin Linnér
………………………………………………………………………………………….
VJS:are gnuggade geniknölarna
─ I hur många länder utom Sverige har Zlatan spelat fotboll?
─ Vad betyder det grammatiska ordet oxymoron?
─ Tio länder i världen har bara fyra bokstäver i sitt svenska namn – hur många kan du räkna upp?
─ Vilken är Göteborgs längsta spårvagnslinje?
Ja, så där lät det när VJS sparkade igång det nya decenniets verksamhet med ett pubquiz på Flygarns Haga i centrala Göteborg. Fyra lag om fyra personer i varje hade dykt upp för att mäta sina kunskaper mot varandra och tävla om ära och några trisslotter.
Men innan vår hjärnkapacitet sattes på prov hade vi fått i oss välsmakande gulasch och lite öl eller vin. Vi hade också fått veta att Vasastaden, där puben ligger, fick sitt namn först 1882. Innan dess hette det Hagaheden och bestod av fält indelat i lotter som var så små att odling knappt lönade sig. Istället växte här fram en kåkstad. Och, som vanligt, när den typ av områden uppstår, hittade en hel del skojare och bovar hit (Skojarbacken ligger ju t ex i krokarna).
Alltså krävdes här någon representant för lagens långa arm. Valet föll på polisen A F Flygare, som ägde en av de större lotterna vid nuvarande Vasaplatsen. Han var en mäktig och sträng man som höll befolkningen på Hagaheden i schack ─ så till den grad att man började kalla området för Flygarns Haga.
Och så fick stället vi gästade sitt namn. Här har varit pub sedan början av 2000-talet, men innan dess kafé i många herrans år. Flera av quizzets deltagare kunde minnas hur de tillbringade åtskillig tid här som gymnasister.
Sedan 2017 heter ägaren Houman och det var också han som lagade vår lunch tillsammans med sin mamma. Houman föddes i Iran 1975 och kom med sin familj till Sverige, och så småningom Frölunda, i början av 90-talet. Man kanske inte behöver vara raketforskare för att driva en pub, men Houman är faktiskt något i den stilen, nämligen rymdtekniker utbildad vid Esrange i Kiruna. Men efter 11 september blev det svårt att ha iranska rötter i den branschen. Det enda Houman erbjöds var kontorsjobb, som inte lockade. Istället vaknade drömmen hos den fotbollstokige domarinstruktören, som även hade fuskat lite i restaurangvärlden under studietiden, om att öppna sin egen sportbar.
Maten är uppäten ─ nu vill vi ha frågorna, tycks det här gänget tänka.
Men det vara ju frågesport det här skulle handla om. Och frågesport blev det. Ställets ordinarie quizmaster Bo Christer hade satt ihop 21 frågor åt oss. Om högt och lågt, om musik och sport, om romerska gudar och grafiska mått och mycket, mycket annat. 30 poäng kunde vi samla in och vinnarlaget ”Kvartalet” (Börje, Elisabeth, Per och Uno) fick ihop 24 (eller om det var 23…). Äran och några trisslotter (som visade sig ge en, visserligen ytterst liten, slant) var priset.
Vinst eller inte så tyckte alla, oavsett om de var vana quizzare eller totala nybörjare i skrået, att det var ett kul sätt att tillbringa en gråmulen januarieftermiddag.
Text och foto: Carin Linnér
PS: ni kanske vill veta svaren på frågorna i ingressen? Här kommer dom:
Zlatan har spelat i sex länder utöver Sverige (Holland, Italien, Spanien, England, Frankrike och USA)
Oxymoron är ett ord som bildats av två motsatser t ex jätteliten, skitgott…
Sexan är Göteborgs längsta linje, går från Kortedala till Länsmansgården via Guldheden
Och så länderna: Iran, Irak, Kina, Laos, Togo, Peru, Kuba, Fiji, Mali och Oman.