God Jul och Gott Nytt År

Snart är 2023 passerat. Jag tycker ibland att det var som i går när hela samhället bävade inför millennieskiftet. Det har gått 23 år sedan dess. Ibland går tiden fort.

Det är som med vädrets skiftningar. De går också snabbt. I några veckor hade vi riktigt vinterväder i Västsverige. Isarna lade sig på mindre insjöar och marken var täckt av ett vackert snötäcke.

Kunde vi hoppas på en vit jul?

Just nu tvivlar jag starkt. Kollar jag på vädret talas det om åtskilliga plusgrader och av snön återstår inget.

Vi hann fira VJS 50 år med ett lyckat kalas. Och vi ser fram mot ett händelserikt 2024. Vi rivstartar i slutet av januari med ett seminarium ihop med Mediehistoriska föreningen. Anders Malmsten, som skrivit boken Press Stopp, kommer att berätta om förändringens vindar inom dagspressen.

Ingela Wadbring är troligen ett välkänt namn för de flesta av er. Hon är professor i mediefrågor vid Mittuniversitet i Sundsvall, men också en fena på trådkonst. Hon kommer att gästa vårt årsmöte 2024 och berätta både om dagens mediesituation och trådkonsten.

Vi återupptar våra tidigare så populära utlandsresor. 2024 går resan till den gröna ön, Irland.

Men det här bara lite av allt det vi planerar genomföra under nästa år. Ni får ha koll på vad som är på gång genom att besöka vår hemsida eller gå med i vår Facebook-grupp.

Leif Montell

————————————

Lite om årets VJS-aktiviteter

2023-06-04

Hej VJS-medlemmar

Hoppas ni alla får en fin sommar. Än så länge finns ju ingen anledning klaga på vädret.

Under sommaren ligger våra aktiviteter lågt. Bortsett från ett besök i en koloniträdgård nu i början av juni kommer vi att njuta av sommaren för att ha laddat batterierna till höstens aktiviteter.

Vi tänkte inleda med ett guidat besök på Göteborgs Konstmuseum och dess utställning om Göteborgskoloristerna. Dag och tid meddelas senare. Räkna med att det blir i början av september.

I oktober, den 18:e närmare bestämt, håller vi vår 50-årsfest och redan har närmare 30 personer anmält sitt intresse. Och i november har vi aktiviteter klara men det är ännu osäkert vilken av dem det blir.

I december fortsätter vi den påbörjade traditionen. Det blir alltså julbord på SS Marieholm och den här gången hoppas vi att Mikael Hermansson ska få tala om sin bok ”Är det någon vits med Göteborg”. Det blir tredje gången gillt för Mikael. Först blev han sjuk, andra gången krockade han på väg till oss.

Inget hindrar att det blir fler aktiviteter. Om så är fallet märker ni det i er mejlbox eller på vår hemsida.

Vi kommer också att börja planera för en utlandsresa under 2024. Den verksamheten har legat nere sedan pandemin, men nu räknar vi med att komma igång igen. Wien har nämnts som ett tänkbart resmål, men inget är bestämt. Kom gärna med förslag!

Leif Montell
VJS ordförande
leif.montell@telia.com

————————————

Nye ordföranden Leif Montell:
”Vi är inne i lite av en nystart”

2023-04-13

Tack för förtroendet att få vara er ordförande under det kommande verksamhetsåret. Ett år då vi ska fira att vår förening, Västsveriges Journalistseniorer, fyller 50 år.

Firandet äger i höst, närmare bestämt 18 oktober. Mer information om hur och när man ska anmäla sig kommer att finnas på vår hemsida och mejlas ut till alla er som har en fungerande mejladress.

Vem är då VJS nye ordförande? I passet står att jag är född i Linköping 1947, men sanningen var att min mor valt att föda på privat förlossningsklinik i Göteborg. Hennes föräldrahem låg i Mölndal och hon ville vara nära sin familj.

Jag har aldrig bott i Göteborg, men däremot i följande städer: Linköping, Malmö, Solna, Gävle, Mölndal, Hässleholm, Uddevalla, Bollnäs, Karlskoga och slutligen Alingsås. I Alingsås har jag bott i drygt 21 år, den längsta tiden på en och samma plats någonsin.

Jag gick på JHG 1968-70, tredje kullen som togs in när institutet blev högskola 1967. Praktiserade på TT i Malmö, och sommar- och extrajobbade på GT under studietiden. Därefter har jag jobbat på Norra Skåne, Bohusläningen, Ljusnan, Karlskoga-Kuriren och slutligen på Alingsås Tidning.

Jag kom med i VJS när jag blev pensionär 2012 och hamnade i styrelsen ganska omgående, invald vid årsmötet 2014, då som suppleant. Därefter blev jag sekreterare och har varit det ända fram till årsmötet i år. I dag sitter jag också som suppleant i vår riksorganisations, Seniorjournalisterna i Sverige (SJS), styrelse.

Under mina år i VJS styrelse har vi arbetat mycket med att få till så intressanta och omväxlande program som möjligt. Inte minst våra utlandsresor har varit mycket populära. Pandemin gjorde att vi nu är inne i lite av en nystart. Utlandsresorna ska återkomma, jag lovar!

Något som inte återkommer är våra tryckta program. Jag vet att de varit mycket uppskattade, inte minst vår medlem Ulf Sveningsons teckningar, men både tryck- och portokostnaderna blir i dag för stora att motivera tryckta program. I dag satsar vi på vår hemsida. Vi finns dessutom på Facebook.

Det finns de av våra medlemmar som har jobbat inom SR eller SVT, där man har en egen pensionärsförening. Ibland har det visat sig att vi suttit och planerat samma aktiviteter utan kontakt med varandra. Jag kommer att arbeta för att våra två föreningar i framtiden samarbetar mer.

Väl mött på våra kommande aktiviteter.

Leif Montell

————————————

Med en härlig tillbakablick tar vi sats mot 2023

2022-12-20
Hej alla kära VJS-medlemmar!

Carin Linnér.

Vad härligt det är att kunna se tillbaka på ett år där pandemin inte längre höll oss i ett järngrepp och vi äntligen kunde bjuda på lite aktiviteter och börja umgås igen. Så roligt och, tror jag, viktigt att hitta tillbaka till det sociala livet. Vi har haft besök av flera författare, vi har fått en massa ny kunskap när vi gästade Alltinget på Världskulturmuseet. Vi har fått höra om journalisters villkor i Ukraina och till sist krönte vi året med ett härligt julbord.

Nu har styrelsen precis börjat med förberedelserna inför nästa års verksamhet. För att börja med en ”icke-aktivitet”: vi har beslutat skippa den tänkta resan till Uddevalla. Vi har pejlat runt lite på våra senaste träffar, bland annat jullunchen, och konstaterat att intresset för den resan är väldigt lågt. Annat som vi funderar på att bjuda på under våren:

  • Ett samarrangemang med Mediehistoriska föreningen med Anders Malmsten som skrivit boken Press stopp om dagspressens omvälvning i början av 2000-talet.
  • Mikael Hermansson har också skrivit en bok: Är det nån vits med Göteborg? Han skulle kommit till jullunchen men blev sjuk då. Vi hoppas på honom till årsmötet.
  • Vi undersöker om vi kan få en guidad bakom-kulisserna-tur på Liseberg nån dag när det är stängt för allmänheten.
  • Ytterligare en ”bakom kulisserna”, den här gången på Operan, finns också i tankarna.
  • Och så fyller vi som sagt 50 år nästa år. Någon form av fest blir det, det kan vi lova, men när, var och hur det får vi återkomma till.

Nu vill vi bara avsluta med att önska er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Carin Linnér

————————————

Vi håller tummarna för
ett gott nytt VJS-år!

Ja, så börjar det bli dags att lägga ännu ett märkligt år till handlingarna. Inte heller 2021 blev som vi önskade oss, men efter några stick i armarna började vi i alla fall närma oss ett normalt liv. Vi i VJS fick ihop fyra arrangemang under hösten och merparten av dem var riktigt välbesökta. Man kunde verkligen känna att många hade längtat efter det som vi behöver allra mest ─ gemenskap med andra människor.
─ Det är som ett kosläpp, sa någon när vi besökte skulpturparken Pilane.
Nu har vi i styrelsen börjat planera vårens program och håller alla tummar vi har för att de nya restriktionerna varken utökas eller blir långvariga.
Vi hoppas till exempel verkligen kunna hålla ett årsmöte, som i år faktiskt blir TVÅ eftersom vi sköt upp förra årets till nu. Årsmötet är planerat till 24 mars och som gästtalare har vi engagerat Bosse Bernhardsson. Bosse var tidningen Arbetets sista chefredaktör och har nyligen kommit ut med en bok om hur tidningen sköttes av sina ägare. Han har en hel del synpunkter på hur den västsvenska editionen hanterades.
Andra föreläsare som vi har på gång är förre GP-journalisten Per Nygren, som ska berätta om sin bok ”Lasse och Lenin”, som handlar om den lite udda hotellägaren i Varberg. Vi hoppas också få hit Helio Duarte, mannen som driver facebook-gruppen ”Göteborgs historia”, som är omåttligt populär.
Några studiebesök har vi också på agendan: kanske ett återbesök på Älvrummet, där man verkligen kan se hur Göteborg förändras, kanske ett besök hos Alltinget, det gamla radioprogrammet som nu flyttat in på Världskulturmuseet. Ett besök i ett av Göteborgs många koloniområden när det blir varmare och mer grönskande tänker vi oss också.
Men allt beror förstås på vad som händer kring pandemin. Vi kan som sagt bara hålla tummarna att vi får genomföra våra idéer. Så håll ögonen här på hemsidan och på din mailbox, så meddelar vi vad som är på gång.
En bättre fortsättning på 20-talet än det vi upplevt hittills önskas er alla!

Carin Linnér
Ordförande VJS