VÅRPROGRAM 2019
I smugglarnas fotspår
TORSDAG 24 JANUARI KL 18.00
Puben Hakelverket, Karl Johansgatan 11, Göteborg

Janne Palmén, tidigare tekniker och producent på Sveriges Radio i Göteborg, sadlade 2006 om och blev kriminolog. Nu lever han på att berätta om Göteborgs kriminella historia. Den här kvällen koncentrerar vi oss i första hand på tidigt 1800-tal i Göteborg i allmänhet och Majorna i synnerhet. ”Jag kommer att visa att lika ostadigt som Göteborg står på sin grund av lera, lika stadigt står det på sin grund av smuggling”, säger Janne. Med Janne som ciceron förflyttar vi oss mellan några olika pubar i Majorna ─ max några hundra meters promenad.
Vi samlas på puben Hakelverket på Karl Johansgatan 11 (närmaste hpl är Kaptensgatan). Hakelverket öppnar kl 17 och här har du möjlighet att äta en fisksoppa för 129 kr, samt ta en öl till happy hour-pris innan Janne börjar prata.
Antalet platser är begränsat, så först till kvarn gäller. Pris: 50 kr för medlemmar, 75 kr för medföljande gäster. Anmälan till Carin Linnér 0708–639017 eller carin.linner@gmail.com senast 20 januari.
Ange i anmälan om du vill äta fisksoppa innan så att krogen kan köpa in rätt mängd råvaror. Betalning swishas till Carin (se nr ovan) senast 20/1. Den som eventuellt inte har Swish kan betala kontant på plats.


ONSDAG 20 FEBRUARI KL 13.00
Politikerna bara lovar och lovar…
Hörselskadades förenings lokal, Kungsgatan 28, Göteborg

När detta skrivs diskuteras fortfarande huruvida Annie Lööf svek eller levde upp till sina vallöften… det beror förmodligen på vem man frågar. Elin Naurin är statsvetare och var Sveriges Radios expert under valvakan i höstas. Hon har ägnat en hel del av sin forskning åt just vallöften. Vilka löften ges, vilka uppfylls, vem uppfyller dem och vad tycker olika typer av väljare om vallöften? Allt detta kommer hon till oss och berättar om.
Som vanligt bjuder vi på fika vid mötet.
Anmälan till Carin Linnér 0708–639017 eller carin.linner@gmail.com senast 17 februari.


Årsmöte med gäst
ONSDAG 20 MARS KL 13.00
Hörselskadades föreningslokal, Kungsgatan 28, Göteborg

Sedvanliga årsmötesförhandlingar och fika, men också ─ Hur mycket fel har journalisterna om Blåvitt?
Vi träffar journalisten som bytta planhalva och blev fotbollstränare. Alltså Alf Westerberg, som sedan flera år ingår i IFK Göteborgs ledarstab. Hur ser han på sina före detta kollegors sätt att beskriva spelare, tränare, klubbledning med mera? Hur skulle han själv ha skrivit?
Ladda upp med frågor ─ Alf har lovat svara.
Alf Westerberg har tidigare varit journalist på Trelleborgs Allehanda, Skånska Dagbladet och Barometern. Han har varit fotbollsspelare i IFK Trelleborg och haft tränaruppdrag Trelleborg, Kalmar, Nybro, Malmö och IFK Göteborg. Han har också haft uppdrag i Svenska Fotbollsförbundet. Nu laddar han för Allsvenskan.
Anmälan till årsmötet till Börje Andersson 0708–727400 eller gbbrand601@hotmail.com senast 17 mars.


Bussutflykt till Skaraborg
ONSDAGEN DEN 10 APRIL
Vill du dansa med tranorna?

Den 10 april bär det av till Skaraborg. Bussen avgår klockan 9:00 från Tyska Kyrkan på Norra Hamngatan i centrala Göteborg. Klockan 9:30 plockar vi upp passagerare utanför centralstationen i Alingsås innan resan fortsätter mot Hornborgasjöns Naturum där vi hoppas få se en massa dansande tranor.

Efter dansen åker vi vidare till Löfwings Ateljé och Krog där det blir mat och konstutställning. Krögaren vill veta i förväg vilken rätt ni föredrar. Ni gör ert val i samband med reseanmälan.  

 • Vilttjälknöl med timjandoftande rotfruktsgratäng. basilikasås med äpple och fänkålssallad
 • Ugnsbakad laxfilé med pepparrotssås, äpple och fänkålssallad samt dillkokt delikatesspotatis
  Bröd, tapenade, lättdryck samt kaffe/ te och hembakat chokladkolasnitt ingår.

Efter mat och konst åker vi vidare till Gökhem där svågrarna Egon och Sven förhoppningsvis är klara med vedklampsutställningen vars tema i år är ”Cirkus”. Därefter bär det hemåt. Om tiden så medger blir det eventuellt ett fikastopp.

Kostnad för buss, mat och utställningar: 250 kr för medlemmar och 300 kronor för medföljande gäster.
Anmälan senast torsdag 4 april till kent.eikeland@gmail.com


Något för ölälskaren
JONSEREDS STATION
Måndagen den 13 maj kl 13

Småbryggeriernas tid är nu ─ ett efter ett växer de upp och gör succé. 2012 startade Poppels ölbryggeri av ett gäng entusiaster och 2015 flyttade verksamheten till Jonsereds gamla fabriker. Vi gör ett studiebesök och får följa den helt ekologiska processen från början till slut. Efteråt äter vi lunch i närheten och får då också möjlighet att avsmaka de öl vi just sett tillverkas.
Till Jonsered tar du dig enklast med pendeltåget mot Alingsås.
Vi återkommer med detaljer kring studiebesöket så snart vi kunnat spika ett datum med bryggeri och restaurang.
Anmälan till Kent Eikeland 0705–285015 eller kent.eikeland@gmail.com


Skärgårdsutflykt

Onsdagen den 12 juni

Vi håller på traditionerna och avslutar som vanligt vårterminen med en skärgårdsutflykt. Den här gången tänkte vi ta oss till en av södra skärgårdens närmaste, men kanske mest okända, öar ─ Stora Förö. Ön har 100 sommarstugor som byggdes de första åren på 30-talet, men har också mycket annan historia att bjuda på.
”Fascinerande ö, som att komma tillbaka till 50-talet”, beskrev en av våra medlemmar.
Någon från stugföreningens styrelse blir tillsammans med VJS-medlemmen Bengt Plomgren våra ciceroner på ön. Bengt bodde sina sexton första somrar på Stora Förö. ”Jag tror faktiskt jag är tillverkad där ute”, säger han.
Stora Förö fick inte elektricitet förrän 1961.
Det finns inget matställe på ön, så vi föreslår att var och en tar med sig en picknick-korg. Skulle vädret vara emot oss finns det möjlighet att i alla fall sitta under tak.
Det går inte så många färjeturer till Stora Förö så vi har beslutat att satsa på båten som går 13.55 från Saltholmen ─ båten tillbaka går 18.06 och båtresan tar bara drygt 10 min.
Samling på Saltholmens färjeläge senast 13.45 onsdagen den 12 juni.
Anmälan till Carin Linnér senast 10 juni, tel 0708-639017 eller carin.linner@gmail.com


Äntligen ─ här kommer höstresan!

Redan före jul gick vi ut med att höstens resa skulle gå till Montenegro. MEN ─ det sprack (varför kan du läsa längst ner i detta mejl). Men nu har vi hittat något vi tycker är minst lika bra, nämligen nordligaste Italien och dess berömda sjöar Como och Maggiore. Att det blir naturskönt kan vi garantera!
Vi har bokat en hel avgång hos Rolfs flyg och buss till det som i deras katalog heter Italiens sjöar. Tid 27/9 – 1/10. Pris: 7 275 kr, enkelrumstillägg 795 kr (samma pris för medföljande, men observera att vi bara kan ta emot icke-medlemmar till dubbelrummen).

Mera fakta: vi flyger till Milano via Wien (endast 1 tim väntetid) till Milano kl 12.35 den 27 sept. Ankomsttid 16.50. Därifrån åker vi buss cirka tre mil till staden Merone, med drygt 4000 invånare. Där ska vi bo dessa fyra nätter på Hotel Il Corrazziere, ett fyrstjärnigt hotell med uppvärmd utomhuspool.

Under dagarna här gör vi utflykter till kurorten Lugano vid de schweiziska alpernas fot, till vackra Comosjön med sina praktfulla villor och trädgårdar. Vi gör en båtutflykt på Lago Maggiore och för att få lite storstadspuls besöker vi också Milano och ser kända byggnader som t ex operahuset La Scala.
Hem åker vi den 1 oktober kl 15.00 ─ den här gången via Zürich. Vi beräknas landa på Landvetter kl 19.00.
I priset ingår förutom resa, boende och ovanstående utflykter också frukost och middag på hotellet samtliga dagar. Inga extraavgifter för incheckat bagage.
Visst låter det bra ─ visst vill du hänga med? Det brukar vara stor efterfrågan på våra höstresor och som vanligt är det först till kvarn som gäller.
Anmälan görs snarast till
carin.linner@gmail.com

I anmälan ska du förstås ange om du vill ha enkel- eller dubbelrum men dessutom

 1. Tilltalsnamn och efternamn – stavning efter uppgifter i passet
 2. Fullständig adress
 3. Personnummer
 4. Mobilnummer
 5. E-postadress
  Dessa uppgifter kommer vi sedan att vidarebefordra till Rolfs resebyrå, som därefter hanterar allt med betalning o dyl.

Fram till 1 mars har vi 39 platser på denna resa. Finns det platser över då kommer Rolfs att sälja resterande platser till andra resenärer.

TIPS
Kolla pass och vilken typ av hemförsäkring du har. Täcker hemförsäkringen återbetalning/avbeställningsskydd INNAN avresa på grund av sjukdom el liknande. En del täcker bara ersättning när resan påbörjats.

Slutligen ─ varför blev det inte Montenegro?
Resan fanns även den i Rolfs katalog, men tyvärr var inte allt under kontroll när katalogen trycktes. Framför allt var det stort problem med att få flygstolar både dit och hem. Det erbjudande vi till sist fick var busstransfer till Köpenhamn och flyg därifrån till Dubrovnik och samma väg hem. Dessutom var priset uppe i närmare 11.000kr/pers. Vi tyckte det var både för dyrt och för krångligt. Hoppas ni håller med och är nöjda med det nya alternativet. Montenegro kanske kan bli ett mål nästa år istället.
STYRELSEN VJS


Gott för kropp och själ
MÅNDAGARNA 7 JANUARI, 4 FEBRUARI, 4 MARS, 1 APRIL, 6 MAJ, 3 JUNI
KLOCKAN 13.00
Restaurang Berzelius

Vi fortsätter förstås med våra månadsluncher och precis som tidigare på Restaurang Berzelius i hörnet av Södra vägen och Berzeliigatan. I vår tänker vi också krydda maten med lite gott för själen i form av specialinbjudna gäster, som har något roligt att berätta. Klockan 13.00 första måndagen i månaden är det som gäller och någon förhandsanmälan behövs inte, det är bara att slinka in. Första tillfället blir 7 januari då Lasse Dimming berättar om Pressens Rundturs uppgång och fall. Nästa tillfälle är 4 mars, då berättar Carn Linnér om ”Hönsamaros” på GT , 1 april kommer Peter Lenken, 6 maj Janne Österström och 3 juni ännu oklart.