VÅRPROGRAM 2019
(Observera att tidpunkterna är preliminära och kan eventuellt ändras, även om det inte är troligt…)
I smugglarnas fotspår
TORSDAG 24 JANUARI KL 18.00
Puben Hakelverket, Karl Johansgatan 11, Göteborg

Janne Palmén, tidigare tekniker och producent på Sveriges Radio i Göteborg, sadlade 2006 om och blev kriminolog. Nu lever han på att berätta om Göteborgs kriminella historia. Den här kvällen koncentrerar vi oss i första hand på tidigt 1800-tal i Göteborg i allmänhet och Majorna i synnerhet. ”Jag kommer att visa att lika ostadigt som Göteborg står på sin grund av lera, lika stadigt står det på sin grund av smuggling”, säger Janne. Med Janne som ciceron förflyttar vi oss mellan några olika pubar i Majorna ─ max några hundra meters promenad.
Vi samlas på puben Hakelverket på Karl Johansgatan 11 (närmaste hpl är Kaptensgatan). Hakelverket öppnar kl 17 och här har du möjlighet att äta en fisksoppa för 129 kr, samt ta en öl till happy hour-pris innan Janne börjar prata.
Antalet platser är begränsat, så först till kvarn gäller. Pris: 50 kr för medlemmar, 75 kr för medföljande gäster. Anmälan till Carin Linnér 0708–639017 eller carin.linner@gmail.com senast 20 januari.
Ange i anmälan om du vill äta fisksoppa innan så att krogen kan köpa in rätt mängd råvaror. Betalning swishas till Carin (se nr ovan) senast 20/1. Den som eventuellt inte har Swish kan betala kontant på plats.


ONSDAG 20 FEBRUARI KL 13.00
Politikerna bara lovar och lovar…
Hörselskadades förenings lokal, Kungsgatan 28, Göteborg

När detta skrivs diskuteras fortfarande huruvida Annie Lööf svek eller levde upp till sina vallöften… det beror förmodligen på vem man frågar. Elin Naurin är statsvetare och var Sveriges Radios expert under valvakan i höstas. Hon har ägnat en hel del av sin forskning åt just vallöften. Vilka löften ges, vilka uppfylls, vem uppfyller dem och vad tycker olika typer av väljare om vallöften? Allt detta kommer hon till oss och berättar om.
Som vanligt bjuder vi på fika vid mötet.
Anmälan till Carin Linnér 0708–639017 eller carin.linner@gmail.com senast 17 februari.


Årsmöte med gäst
ONSDAG 20 MARS KL 13.00
Hörselskadades föreningslokal, Kungsgatan 28, Göteborg

Sedvanliga årsmötesförhandlingar och fika, men också ─ Hur mycket fel har journalisterna om Blåvitt?
Vi träffar journalisten som bytta planhalva och blev fotbollstränare. Alltså Alf Westerberg, som sedan flera år ingår i IFK Göteborgs ledarstab. Hur ser han på sina före detta kollegors sätt att beskriva spelare, tränare, klubbledning med mera? Hur skulle han själv ha skrivit?
Ladda upp med frågor ─ Alf har lovat svara.
Alf Westerberg har tidigare varit journalist på Trelleborgs Allehanda, Skånska Dagbladet och Barometern. Han har varit fotbollsspelare i IFK Trelleborg och haft tränaruppdrag Trelleborg, Kalmar, Nybro, Malmö och IFK Göteborg. Han har också haft uppdrag i Svenska Fotbollsförbundet. Nu laddar han för Allsvenskan.
Anmälan till årsmötet till Börje Andersson 0708–727400 eller gbbrand601@hotmail.com senast 17 mars.


Bussutflykt till Skaraborg
ANDRA VECKAN I APRIL – 9,10 eller 11

Vi har hyrt en buss och tar er med på en liten ”roundtrip” i Skaraborg. Vi börjar med Hornborgasjön och trandansen. Svårt att veta när där är som mest tranor, men enligt statistiken de senaste sju åren har där som minst varit 7500 tranor dessa dagar ─ och det räcker väl för oss? Vi äter också lunch i närheten. Vidare far vi till Arboretum i Floby, en botanisk trädgård som skapades första halvan av 1900-talet. Vi får en guidad tur i trädgården och får bl. a. se skaparens stuga, som blev förebild för Walt Disneys bild av Snövits bostad. Om vi orkar tar vi sen en sväng till Gökhem där två svågrar skapar fascinerande konst av ved. Och så hinner vi med en fika någon gång på hemvägen.
Detaljerna kring resan är inte klara när detta skrivs, så dem får vi återkomma med. Klart är i alla fall att bussen utgår från Göteborg tidig förmiddag och kan stanna för att plocka upp fler på vägen.
Priset för denna resa är 250 kr för medlemmar och 300 kr för medföljande. I priset ingår resa, lunch vid Hornborgasjön, guidad tur i Floby och fika på hemvägen. Platsantalet är begränsat och först till kvarn gäller.
Anmälan till Kent Eikeland 0705–285015 eller kent.eikeland@gmail.com.


Något för ölälskaren
JONSERED, MITTEN AV MAJ

Småbryggeriernas tid är nu ─ ett efter ett växer de upp och gör succé. 2012 startade Poppels ölbryggeri av ett gäng entusiaster och 2015 flyttade verksamheten till Jonsereds gamla fabriker. Vi gör ett studiebesök och får följa den helt ekologiska processen från början till slut. Efteråt äter vi lunch i närheten och får då också möjlighet att avsmaka de öl vi just sett tillverkas.
Till Jonsered tar du dig enklast med pendeltåget mot Alingsås.
Vi återkommer med detaljer kring studiebesöket så snart vi kunnat spika ett datum med bryggeri och restaurang.
Anmälan till Kent Eikeland 0705–285015 eller kent.eikeland@gmail.com


Havet och kusten lockar
Början av juni

Vi funderar också på någon aktivitet  ─  troligast med havsanknytning  ─  under första halvan av juni, men även detta återkommer vi till när havet känns mer lockande än just nu.


Gott för kropp och själ
MÅNDAGARNA 7 JANUARI, 4 FEBRUARI, 4 MARS, 1 APRIL, 6 MAJ, 3 JUNI
KLOCKAN 13.00
Restaurang Berzelius

Vi fortsätter förstås med våra månadsluncher och precis som tidigare på Restaurang Berzelius i hörnet av Södra vägen och Berzeliigatan. I vår tänker vi också krydda maten med lite gott för själen i form av specialinbjudna gäster, som har något roligt att berätta. Klockan 13.00 första måndagen i månaden är det som gäller och någon förhandsanmälan behövs inte, det är bara att slinka in. Första tillfället blir 7 januari då Lasse Dimming berättar om Pressens Rundturs uppgång och fall. Nästa tillfälle är 4 februari. Då kommer Ulf Benkel och pratar om göteborgsvitsens historia. För följande luncher är gästen ännu inte bestämd, men här är datumen: 4 mars, 1 april, 6 maj och 3 juni