HÖSTPROGRAM 2019

(Observera att tidpunkterna är preliminära och kan eventuellt ändras, även om det inte är troligt…)

Rundvandring och mingel i 50-årsfirande Nya Masthugget

ONSDAG 28 AUGUSTI KL 15.00
Samling vid 60-bussens hållplats Paradisgatan på Fjällgatan

1969 ville ingen köpa lägenhet i nybildade Brf Masthugget ─ som blev ett ödeområde med uppsatta gardiner för att dölja de tomma lägenheterna, som ombildades till hyresrätter och blev ett paradis för studentkollektiv, som åter blev bostadsrätter och som nu, 50 år senare, säljs för mångmiljonbelopp och bl a är en av Göteborgs journalisttätaste stadsdelar.
Följ med på en guidad promenad uppifrån och ner genom Sveriges största bostadsrättsförening med över 1200 hushåll.
Avslutningsvis bjuder föreningen på mingel med tilltugg i en fyrarummare längst ned mot Masthuggstorget. 105 kvadrat gör att utrymmet är begränsat, så först till kvarn gäller…

Anmälan senast 25 augusti till Anki Raun 076-770 16 69 eller anki.raun@gmail.com

Mat och guidning på restaurang Garveriet i Floda

ONSDAG 18 SEPTEMBER KL 12.10
Samling på Floda station

Vi tar lämpligen Alingsåspendeln från Centralen i Göteborg kl 11.40 och åker till Floda C där Kent Eikeland möter oss. Därifrån promenerar vi cirka 500 m till den före detta svårt nedgångna industrilokalen, som har renoverats och byggts om till restaurang. För knappt ett år sedan utsåg White Guide Garveriet till vinnare i kategorin ”Årets banbrytare”.

Efter en guidning runt i lokalerna och en presentation av satsningen på lokalproducerad mat och minskat matsvinn ─ som låg till grund för utnämningen ─ äter de som så önskar lunch i restaurangen. Här finns både kött (120:-), fisk (140:-)och vegetariskt (160:-) att välja på.

Observera att du måste tala om vilken mat du vill ha i samband med anmälan som görs till Kent Eikeland 070-528 50 15 eller kent.eikeland@gmail.com senast 15 september.

Vi åker till Italien

Resan är fulltecknad, men vi vill ändå gärna tala om att 27 sept. ─ 1 okt. åker 36 VJS-personer plus 7 från Skånes journalistseniorer runt bland norra Italiens vackra sjöar ─ Como, Maggiore och Lugano.

Livet som utrikeskorre

ONSDAG 16 OKTOBER KL 13.00
Hörselskadades föreningslokal, Kungsgatan 28, Göteborg

Bengt Therner ─ Harare. Så lät det i många år när Bengt lämnade sina rapporter från Afrika till Ekot. Han började på SR 1976 efter tidningsjobb på bl.a. Arbetet, GT och Aftonbladet. Nu berättar han minnen från sin tid som utrikeskorre, bl.a. frisläppandet av Nelson Mandela. Och om hur han försåg Zimbabwes premiärminister Mugabe med svenska mannagryn…
Som vanligt bjuder vi på fika till mötet.
Anmälan senast 14 oktober till Åke Svanberg 070-593 37 01 eller crosspoint@telia.com

 

Hon känner livet bakom SVT:s kulisser

ONSDAG 13 NOVEMBER KL 13.00
Hörselskadades föreningslokal, Kungsgatan 28, Göteborg

Malena Nilsson Nyback har arbetat på SVT i Göteborg i 20 år och hunnit med – allt. Från barnprogram till intervjuprogrammet Min sanning. Inte minst har hon hållit i tömmarna för populära frågetävlingar som Vem vet mest, Smartare än en femteklassare, Vi i femman och På spåret.
När SVT producerade alla stora frågeprogram hanterade man totalt 23 500 frågor på ett år.
Så många frågor hinner inte vi ställa till Malena ─ men en del ska vi nog lyckas producera…
Anmälan senast 11 november till Börje Andersson 070-872 74 00 eller gbbrand601@hotmail.com

Vi firar in julen till havs

SÖNDAG 8 DEC ─ MÅNDAG 9 DEC
Samling vid Tyska kyrkan i Göteborg kl 07.15

I samarbete med Rolfs flyg och buss gör vi en resa som omfattar besök i både Oslo och Köpenhamn och däremellan en båttur med julbord på kvällen och frukost på morgonen. För allt detta betalar du som VJS-medlem 895 kronor! Medföljande / icke-medlemmar betalar fullt pris d v s 1195 kronor
Lite detaljer: bussen avgår alltså från Göteborg 07.30, men det finns möjlighet att kliva på på olika ställen, först mellan Ulricehamn och Göteborg (den utgår från Ulricehamn och tar rv 40 till Gbg), och sedan mellan Göteborg och Strömstad. Bussen tar oss till Oslo (cirka 4 timmars resa med paus), där vi har fyra timmar på oss för att titta på Operan, besöka Munch-museet eller bara ströva runt på Karl Johan, där det bl.a. hålls julmarknad.
Sedan kliver vi ombord på båten mot Köpenhamn. Under kvällen serveras ett mycket rikligt julbord. Det finns barer med musikunderhållning och möjlighet att handla ombord. På morgonen får vi frukost ombord och vid 10-tiden är vi framme i Köpenhamn. Även här har vi dryga fyra timmar för att bara ströga på Ströget, äta smörrebröd på Gråbrödratorv eller kanske besöka Tivolis julmarknad.
Och sen tar vi bussen hem till Göteborg ─ här finns möjlighet att kliva av längs med vägen i Halland och även mellan Göteborg och Ulricehamn – dock inte någonstans i Bohuslän. Bussen beräknas vara i Göteborg kl 20.00.
Priset gäller boende i insides dubbelhytt. Utsides dubbelhytt kostar 200 kr extra/pers. och enkelhytt kostar 275 kr extra.

 OBS OBS OBS:
Vi har bokat drygt 20 platser på denna resa, så självklart är det först till kvarn som gäller.
Här gäller det att vara ute i god tid!
Senast den 23 september behöver vi ha din anmälan och betalningen ska göras senast 2 oktober till VJS bankgiro 486–8709 eller Swish 123 070 1912 ─ glöm inte ange ditt namn på inbetalningen.
Anmälan till Carin Linnér 070-863 90 17 eller carin.linner@gmail.com. Glöm inte tala om dina eventuella tillval (enkelhytt, utsideshytt) liksom om du vill kliva på bussen någon annanstans än i Göteborg, när du gör anmälan.

Förstås blir det ”pratluncher” i höst också

Vi fortsätter äta lunch på restaurang Berzelius i hörnet av Södra vägen/Berzeliigatan första måndagen varje månad. Och vi tänker också fortsätta krydda maten med lite trevliga talare. Några har vi klara redan nu, andra jobbar vi på. Klart är i alla fall att vi i samband med lunchen i december tänker bjuda på ett julklappslotteri.
Här är datumen för höstens luncher: 2 SEPTEMBER, 7 OKTOBER, 4 NOVEMBER, 2 DECEMBER