När arbetsgruppen satte sig ner och började gå igenom bildmaterialet över Göteborgs 400-åriga historia insåg man att det handlade om rätt många bilder.
Runt en miljon för att vara exakt, berättade Kristian Wedel, GP-journalisten som tog på sig uppdraget att skriva och sammanställa stadens historia, när han gästade VJS, Västsveriges Journalistseniorer. Ett arrangemang som lockat ett 50-tal medlemmar till föreningens nya lokal på Haga Östergata. Där hyr VJS in sig hos Hörselskadades förening, som i sin tur hyr in sig i Haga församlingshus sedan man av ekonomiska skäl tvingats lämna lokalen på Kungsgatan.

I arbetet på bilder från 400 år har arbetsgruppen dammsugit bildarkiv av alla de slag. Resultatet har blivit allt från kopparstick och ritningar till dagens moderna bilder i digital form.

Självklart fick Kristian frågan om han sett alla bilder och svaret blev ganska väntat.

─ Nej, det har jag inte, men jag har sett långt mycket mer bilder än jag trodde jag skulle få se, konstaterade han.

Det var fullt i samlingssalen när Kristian Wedel gästade VJS.

Under en timme och en kvart hann han med att ge en exposé av det bildmaterial som återfinns i jubileumsboken och som trogna läsare av G-P kan ta del av regelbundet nu under jubileumsåren.

Kristians bildvisning tog sin början med en teckning av Erik Dahlberg från 1680-talet som för en van betraktare av Göteborgsmiljöer i olika tidsepoker var tämligen lätt att känna igen. De följdes sedan av en rad teckningar och gravyrer av olika slag, som alla bar på identifierbara spår av Göteborg. I början av 1800-talet dök så den första generationen fotografier upp och samtidigt kunde man se hur stadens silhuett bli allt tydligare mot dagens.

Det blev en både lärorik och intressant historieresa där inte bara miljöerna förändrades utan också mode och val av motiv. Vi fick se bild av den första stora, kvinnliga demonstrationen för kvinnlig rösträtt i Göteborg, som hölls 1918. Kristian hade troligen kunnat visa oändligt många fler bilder och hållit på ända till vi blivit utslängda från lokalen. Nu hade han ett uppdrag som kallade och lovade därför att komma tillbaka till VJS i vår och berätta mer.

─ Allt det som vi inte kunde ta med i boken och kanske lite till, undslapp han sig innan han hastade vidare.

Det här var VJS första arrangemang inomhus det att pandemin lade sordin på tillvaron. Eller som vår ordförande, Carin Linnér, sade:
─ Det här är första stora sammankomsten på ett år och tio månader.

Kristian Wedel fick varma applåder och avtackades av VJS ordförande Carin Linnér. I förgrunden ses Kristjan Hallberg. Foto: Bror Augustsson.

Till våren utlovar VJS fler arrangemang och åtminstone ett är då klart, Kristians Wedel återkomst. Kolla gärna vår hemsida: www.vjsg.se så är ni alltid uppdaterad om vad som händer. Inbjudan skickas också via mejl.
Text och foto:
Leif Montell