Varför har en tvättmaskin glasruta så man ser tvätten?
Det är en av många frågor som expertpanelen i frågeprogrammet Alltinget fått men hittills gått bet på att ge svar på. Annars har de svar på nästan allt.

Vi var drygt ett 30-tal medlemmar från Västsveriges Journalistseniorer som torsdagen 17 februari tog plats i trappscenen i Världskulturmuseet för att lyssna på Alltinget tillsammans med ännu fler daglediga, vetgiriga besökare.

I snart 25 år har det fängslat sin publik, från början som ett radioprogram inom Sveriges Radio, i dag en programpunkt på Världskulturmuseet dit det kom efter lite slingriga vägar sedan SR fick för sig att det inte hörde hemma i programtablån på någon av de fyra kanalerna.

Populär ledare för Alltinget under hela tiden har varit och är Lasse Swahn, som till hjälp har en svarspanel om 27 experter i sex olika discipliner (ämnesområden). De flesta är professorer knutna till Göteborgs Universitet eller Chalmers Tekniska Högskola.

Under många år huserade Alltinget i någon av radions många kanaler och sändes både på dagtid och kvällstid. Lyssnarna fick ställa frågor, panelen svarar och många gånger hjälps panelen åt att ge svar på de många gånger kluriga frågorna.

Många frågor återkommer med viss regelbundenhet och därför gallras det hela tiden bland frågorna. Det händer någon gång också att panelen ger svar som kanske inte är helt enligt beprövad vetenskap och forskning. Som varför strumpor gärna hamnar inne i påslakan vid tvätt. Experten lanserade det fantastiska svaret att det ibland uppstår strömmar utanför öppningen i påslakanet inne i tvättmaskinen, en strumpa sugs in och då letar den andra sig efter för den vill inte att den andra strumpan ska vara ensam….!
(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek i ett bildspel.)

Vid VJS:s besök fick panelen dryga 20-talet frågor som pendlade från varför vi rodnar till varför det heter ”som en glad lax”. Att vi rodnar har med kroppens signalsystem att göra. Och vi är inte ensamma om att rodna. Det gör andra djur också, fast då är det inte kinder som ändrar färg.

Och laxar kan vara glada. Men här handlar det kanske egentligen om att laxen hoppar. Den ursprungliga meningen talade nämligen om en hoppande glad lax och syftar på att den var livfull när den arbetade sig upp för det strömmande vattnet på väg till lekplatsen.

Var fjortonde dag ordnas Alltinget på torsdagseftermiddagen. Frågorna går utmärkt att skicka in i förväg till alltinget.gbg@gmail.com. Och det går alldeles utmärkt att ställa frågorna direkt på plats om man bara slunkit in av en händelse. I och med att man går igenom frågorna i förväg ändras panelens sammansättning från gång till annan. Men hela tiden med en bredd i kunskap, från humaniora till teknik och allt där emellan.

En timme håller man på och den timmen går fort. Då har du ofta också fått ett gott skratt med dig på köpet, för panelen har glimten i ögat är snabb i repliken. Själv gick jag från Alltinget med kunskapen att svordomar har funnits så länge vi haft ett språk. Att kraftuttrycken ändrat karaktär under tid är en helt annan sak.

När VJS gästade Alltinget bestod panelen av Henrik Sjövall, medicin, Erik Hallberg, historia, Bernhard Mehlig, fysik, Kerstin Norén, språk, Johan Höjesjö, zoologi och Mats Nilsson, etnologi. De sitter i den ordningen från vänster till höger på bildspelets första bild.

Läs mer här om Alltingets nästa träff >>

Text: Leif Montell
Foto: Bror Augustsson