Knö daj in fast dörra är trång, här är änna nåt på gång!
Det var trångt, stimmigt och glatt när 50-talet mogna journalistseniorer anträdde den årliga jullunchen på SS Marieholm, belägen bredvid GöteborgsOperan 7 december.

Solen flödade över älven och Karlatornet glänste. Ett digert julbord stod uppdukat med alla dess läckerheter.

Det bjöds på många läckerheter vid jullunchen på SS Marieholm.

Vid kaffet och osten tog journalisten Lasse Råde över showen. Han berättade underhållande om sin långa vänskap med journalisten, komikern och musikern, Lasse Brandeby. Brandeby gick bort 2011 och hans dotter Anna började skriva ner minnen om sin omtyckta pappa. Lasse Råde och dottern Anna Brandeby har tillsammans skrivit boken om Lasse Brandeby som nyligen getts ut.

– Lasse var ju en makalös historieberättare. Han hade så många anekdoter och dråpliga historier, så satt man med honom på krogen så kunde man upptäcka att solen höll på att gå upp utanför, berättade Råde.

Lasse Brandebys alter ego, Kurt Olsson är väl den mest kända figuren signerad Brandeby. Kurt Olsson slog igenom i lokalradion, Radio Göteborg i slutet av 1970-talet.

• En lyssnare tyckte att den där Olsson på onsdagarna var kul att lyssna till. Men han blandade ihop Leif ”Loket” Olsson och Kurt Olsson!

Lasse Brandeby hade vänstersympatier och ömmade särskilt för för flyktingar som kom från krigshärjade områden upp till kalla Norden, där de fick bo ute i skogen i baracker.

• Vi är ett rikt land och måste ha råd att ta emot dem som kommer på ett drägligt sätt, tyckte Lasse.

Lasse Brandeby ligger begravd på Västra Kyrkogården och på hans gravsten står det; ”Vad gör jag nu då?”

Och strax bredvid Lasses grav finns Kurt Olssons familjegrav.
En händelse som ser ut som en tanke….
Text: Lars Bred
Foto: Thore Leykauff

Fotnot: Den utannonserade gästen Mikael Hermansson, som skrivit boken ”Är det någon vits med Göteborg?”, blev sjuk och ersattes förtjänstfullt av Lasse Råde.

Anita Johansson och Eva Heyman var två av deltagarna.

Björn Hansson var en av dem som passade på att köpa boken om Lasse Brandeby.

Tid för samtal och diskussioner.

Tummen upp för jullunch ombord på SS Marieholm.