Tre ryska exiljournalister som har erbjudits fristad av Västra Götalandsregionen nekas tillfälligt uppehållstillstånd av Migrationsverket.

– Vi är extremt överraskade över det här avslaget. Men vi har precis fått de kompletta besluten. Vi behöver gå igenom dem och även ta juridisk hjälp innan vi kan säga mer, säger Ulf Johansson, som berättade om den ryska trion vid ett VJS-möte i oktober.

Han är en av dem som har engagerat sig för journalister som har lämnat Ryssland och nu arbetar vidare från andra länder.

När Ulf gästade VJS den 11 oktober var han förhoppningsfull om att de tre journalisterna och deras familjer skulle få en fristad i Västsverige under två år. Regionens kulturchef har undertecknat inbjudan.

Ulf Johansson, tidigare chef på SVT, Nerikes Allehanda, Smålandsposten och Bohusläningen, är också engagerad i ett projekt som drivs av Sveriges Radios Media Development Office (SR/MDO) och som stödjer journalistisk utveckling i det public service-bolag som bildades 2017 i Ukraina.

Stefan Samuelsson

Läs mer: Ulf J om sina kollegor i Ukraina: ”Blir gråtfärdig när jag tänker på dom”