BK Häcken byggdes inte på en dag. Men för att vara så framgångsrik är den faktiskt en väldigt ung förening – som dessutom inte skäms för att jämföra sig med både Manchester City och Barcelona.

Ett 25-tal journalistseniorer fanns på plats när Malin Fahlén, tidigare sportjournalist och nu kommunikationschef och vice klubbchef i BK Häcken, besökte oss för att berätta hemligheten bakom lagets framgångar på senare år. Och förstås ge oss bitar av föreningens historia.

De tre alliansklubbarna GAIS, IFK och Öis bildades alla runt förra sekelskiftet. Men BK Häcken såg dagens ljus först 2 augusti 1940, då ett gäng varvsarbetare startade ett lag som man ville döpa till BK Kick, men det namnet var upptaget och eftersom de alltid sa ”vi ses vid (kastanj)häcken och spelar lite” fick det bli namnet. Man tänkte sig att spela i grönt och vitt, men på Sportjohan fanns bara gulsvarta matchställ inne, så då fick det bli så.

Men nu handlade det ju också om att få in pengar och idéer saknades inte. Man startade en folkpark, var med och driva Pusterviksteatern och hade stora förhoppningar på sina hopfällbara husvagnar! Problemet var bara att när de skulle presenteras på motormässan i Tyskland lyckades ingen fälla ut vagnen…

Fotbollsintresset är stort bland Västsveriges journalistseniorer. Malin Fahlén fick svara på många frågor.

Och 1975 föddes den verkliga kassakon, Gothia Cup, som man först startade tillsammans med GAIS och tidningen Arbetet. Från början var det ingen större ekonomi i det men idag lockar det 1600 lag från ett 70-tal nationer, totalt 35.000 spelare plus i många fall familjer (totalt 50.000 människor) till Göteborg.

Och självklart är pengar oerhört viktiga i dagens fotboll. Numera är spelarförsäljningar väl så viktiga för BK Häckens ekonomi, men det gäller också att använda pengarna på rätt sätt och tänka långsiktigt, samtidigt som klubben försöker bibehålla öppenhet och familjär stämning.

– Ibland kan det vara viktigare att satsa på organisationen än på en ny dyr vänsterback, menar Malin och fortsätter:
– För drygt tio år sen beslutade vi att dels satsa på vår ungdomsakademi och på faciliteter. Vi byggde en fantastisk träningsanläggning och vi fick kommunen att satsa på att bygga Bravida arena. Det är saker som visar för våra ungdomar att man kan komma långt inom fotbollen även om man bor i Göteborg.

– Från att ha varit ett jojo-lag har vi nu spelat i allsvenskan konstant sedan 2008. Och vid årsskiftet 20/21 tog vi över damlaget Kopparberg, som också tillhör det absoluta toppskiktet i Sverige.

Och det är där jämförelsen med Manchester City och Barcelona blir relevant. För alla tre lagen har både ett damlag och ett herrlag som kvalar till Champions League i år!

– Men vi får inte glömma vilka vi är. Hittills har vi klarat av att ha tålamod, att sätta en fot framför den andra och inte ta alldeles för stora steg, säger Malin Fahlén.

Text: Carin Linnér
Foto: Stefan Samuelsson

 

Efteråt fortsatte samtalen om BK Häckens framgångar, här med Isebell Andersson.

Jan Arell, Börje Andersson (skymd) och Bertil Guslén hade fler frågor till Malin Fahlén.

VJS-ordföranden Carin Linnér tackade Malin Fahlén med blommor och en kram.