Så blev det av till slut, besöket i koloniområdet vid Askimsviken. Förra året satte vädret stopp. Det var på vippen i år med, men av motsatta skäl. Vi hade högsommarvärme och klarblå himmel.

Vi blev ett dussin deltagare totalt som tog buss 93 från Frölunda torg till linjens ändstation, Hults by. En liten kort promenad och vi befann oss vid områdets början med Askimsviken som en vacker fond i söder.

Dagens värd, Anki Raun, berättade om områdets början.

Vi samlades vid entrén till Göteborgs Fritidsförening Askim, GFA, som ligger granne med Lisebergs Camping.

Allt tog sin början med vild camping i början av förra seklet. Efter hand tog tältande barnfamiljer över och i man bodde i sitt tält där hela sommaren. 1939 bildades så Tältföreningen Askim, TFA, och det började styras upp och skapas ordning och reda.

Efter kriget fick tälten trägolv och de förslagna ersatte tältduken med vita masonitskivor. Det fick till följd att folkhumorn döpte campingen till Vita staden. På den här tiden skulle ”stugorna” monteras ner varje höst, för att sedan monteras upp igen på vårkanten.

TFA kom med tiden att heta Göteborgs Fritidsförening Askim, GFA, och heter så än i dag. Området växte och fick tillsynsman och det skapades regler. Medlemmarna, som från början varit 184, växte till att i dag omfatta 545 stugor fördelade på fem områden.

Det är trångt mellan husraderna.

I dag arrenderar man sin jordplätt på vilken det står en stuga och föreningen har tillhandahållit byggsatsen till huset, vilket gör att de alla ser ganska lika ut, även om det förekommer viss snickarglädje. Föreningen har bestämt vilka färger som får användas.

Området har egen badplats, Marviken, liksom en egen festplats och båthamn. På festplatsen ordnas danser men framför allt är det midsommarfirandet som är sommarens höjdpunkt. 1958 bildades en båtsektion och en båthamn anlades.

Stugorna och dess arrendetomter är inte stora.

Vi traskade genom hela området och avslutade vår rundvandring hemma hos Anki och hennes man, Peter Stenberg, där vi i eftermiddagssol och efter hand kvällssol hade mycket trevligt och det bjöds på goda grillade korvar från Frölunda Saluhall och en god hemgjord potatissallad. Allt nedsköljdes av öl, vin och vatten i lämpliga mängder.

Det blev en mycket perfekt avslutning på vårens aktiviteter och inledning på årets sommar.
Nu ses vi nästa gång i början av september för att njuta av Göteborgskoloristerna på Göteborgs Konstmuseum. Läs mer om det i Ordföranden har ordet.

Text och bild:
Leif Montell

Rundvandringen i koloniområdet avslutades med ett mycket lyckat gästabud på grillat och läskande dryck av varierat slag.

Föreningen har en egen festplats med tak över scen och dansbana som gör att man kan ha aktiviteter oavsett väder.