Samma år som jag föddes dog begreppet Göteborgskoloristerna ut. Som tur är finns deras verk kvar och just nu visas en imponerande samling på över 200 verk upp på Göteborgs Konstmuseum.
76 år efter att begreppet dog ut var vi 18 förväntansfulla VJS-are som samlades i entrén till konstmuseet för att få en guidad visning av den pågående utställningen Den underbara färgen, Göteborgskoloristerna i nytt ljus.
En vecka senare var ytterligare ett 20-tal på plats för den andra visningen. Se bilder från den längst ner i detta inlägg.
Vår guide Anna-Lena tog oss först upp till sjätte våningen. För att ge bakgrunden till begreppet Göteborgskoloristerna visade hon på ett verk av Carl Kylberg, båten i en färgsprakande komposition som inte har det traditionella blågröna havet och dito himmel. Inspirationen att våga släppa loss färgerna hade Kylberg, Tord Bjurström och samtida fått genom studier i Frankrike där Matisse och Chagall var inspiratörer.
Bjurström var lärare på Valands konstskola 1920-29 och påverkade eleverna där och uppmuntrade dem att gå till konstmuseet och studera de verk man hade av de nya franska konstnärerna. Det var främst färgspråket som satte sin prägel på gruppen av konstnärer som kom att kallas för Göteborgskoloristerna. Men också att de vågade ta ut svängarna i sitt bildspråk. Det behövde inte vara exakta avbildningar.
Kännetecknande är också att många verk inte alltid kan upplevas som helt färdiga. Anna-Lena tog oss med på vandring runt utställningen och gjorde stopp vid några av de kanske mindre kända namnen. Framför allt är det fyra konstnärsnamn som är starkt förknippade med göteborgskolorismen och det är Inge Schiöler, Ragnar Sandberg, Åke Göransson och Ivar Ivarsson. Men det finns ett tiotal till, bland annat två av Evert Taubes systrar, Karin Parrow och Märta Ivarsson, gift med Ivar Ivarsson.
Den guidade visningen tog för vår del fasta just på de lite mer okända namnen bland Göteborgskoloristerna, liksom de kvinnliga. Vi insåg snabbt att vi hade kunnat tillbringa åtskilliga timmar, gärna med vår kunniga guide. Men visningarna är tidsbegränsande. Å andra sidan går det utmärkt att stanna kvar efteråt och gå runt i lugn och ro och läsa om konstnärerna och deras verk på informationstavlorna.
VJS har bokat ytterligare en visning, torsdag 14 september. Den är i nuläget fulltecknad. De positiva reaktionerna gör att de kanske kan bli fler guidade konstrundor på Göteborgs Konstmuseum i framtiden. Museet har flera temavisningar av sina samlingar som känns mycket spännande.
Text: Leif Montell
Foto första visningen: Leif Montell
Foto andra visningen: Stefan Samuelsson
Klicka på bilderna så visas de i större storlek
Bilder från den andra guidade visningen den 14 september 2023: