VJS styrelse har beslutat att skänka 10 000 kronor till Ukraina. ”Vi fördelar det så att 5 000 kronor går till Journalistförbundets nystartade fond och 5 000 kronor till UNHCR”, säger ordföranden Carin Linnér.

Tidigare i veckan meddelade Svenska Journalistförbundet att det har öppnat en insamlingsfond till stöd för Ukrainas journalister. Förbundet skriver på sin hemsida att behovet av ekonomiskt stöd i det krigsdrabbade landet är stort och att pengarna ska gå till de två journalistförbunden där, NUJU och IMTUU, samt till Europeiska Journalistfederationen EFJ:s arbete med att stötta journalister och mediearbetare i Ukraina.

Insamlade pengar ska kunna användas till skyddsutrustning, powerbanks (laddare till mobil eller surfplatta) och kommunikationsutrustning för att journalister i Ukraina fortsatt ska kunna utföra sitt arbete. Pengarna ska även kunna användas av journalistförbunden i Ukraina i arbetet med att fortsatt stötta sina medlemmar lokalt, stötta oberoende medier i landet och att evakuera journalister. Insamlingen avser både kort- och långsiktigt stöd.

Bidrag för detta ändamål kan sättas in på Journalistförbundets insamlingskonto. Se nedan. Överföring kommer även kunna ske via Swish inom kort, skriver SJF. Meddelande om det ska komma på hemsidan och i sociala medier.

Insamlingskontot är: Swedbank 8901-1, 704 301 321-3 (företagskonto)

Mer information, till exempel om hur det bestäms vart pengarna går, finns på SJF:s hemsida www.sjf.se.

Även Reportrar utan gränser har en insamling för köp av skyddsutrustning till journalister i Ukraina. Dit går det att swisha på nummer 123 900 44 90 eller sätta in pengar på postgiro 900 44 9 – 0.
Läs mer på Reportrar utan gränsers hemsida >>

(Texten uppdaterad 4 mars 2022)