Varför inte sätta lite tidningshistorisk prägel på hemestrandet och svemestrandet i sommar? VJS-medlemmen Maud Abrahamsson tipsar här om ett utflyktsmål som slår det mesta – Villa Elfkullen i Uddevalla med gratis guidade visningar och gratis musik på verandan. Detta utflyktsmål öppnade åter för några veckor sedan efter att ha varit stängt i nästan tre år.
Så här skriver Maud. Missa inte hennes långa rad med tips.
VILLA ELFKULLEN på Tureborgsvägen 3 A är Uddevallas – kanske Bohusläns – mest spännande hus med tinnar, torn, vindbrygga, blindfönster, lönnfack, kakelugnar, takmålningar, krypta och mycket annat! Huset är ÖPPET på SÖNDAGAR kl. 12-17 ända till den 18 september.
Detta erbjuds: Tre gratis, guidande visningar kl. 12.15, 13.30 och 16.00, gratis musik på verandan kl. 15.00 samt försäljning av hembakta småkakor, mjuka kakor, bullar och ibland lite bakelser till lågt pris – från fem kronor och uppåt. OBS! Betala med KONTANTER i SMÅ valörer eller Swish.
Villa Elfkullen öppnade åter för första gången på nästan tre år. Det var efterlängtat! Cirka 120 personer kom till starten den 10 juli! Det har fortsatt att komma många besökare även andra och tredje söndagen.
Kom du också! Jag lovar att du blir nöjd! Hör av dig om du vill ha sällskap!
VÄLKOMMEN!
Tips 1: Tureborgsbron renoveras och är AVSTÄNGD för bilar under sommaren och hösten. Gående och cyklister kan passera.
BUSS 5 mot Äsperöd stannar vid Tureborgs centrum, nära villan.
Parkeringen vid Agnebergsskolan är gratis på söndagar. Därifrån är det 600 meter till Villa Elfkullen.
Tips 2: Är du kaksugen? Kom tidigt! Då är faten, som mest fyllda. Hittills i år har det funnits ett dussintal sorter varje gång varav några glutenfria. Den andra guidningen samlar mest folk, så välj hellre den första eller den sista – OM du vill höra bra, komma nära och lättare kunna ställa frågor. Flest besökare brukar det vara i augusti och september, så juli är perfekt med lite mer avstånd.
Tips 3: Ture Malmgren startade tidningen Bohusläningen samt lät bygga dels Villa Elfkullen ihop med hustrun Hilma, dels riddarborgen, som delvis finns kvar och har gett stadsdelen TUREBORG sitt namn. Det finns MYCKET att berätta om honom. Varje guide har sina favoriter, så man kan bli guidad flera gånger och få höra nya historier varje gång.
Tips 4: Huset lockar nästan alla åldrar! Första söndagen deltog barn och vuxna mellan 4 och drygt 80 år. De allra, allra minsta är inte så intresserade, men är de från åtta till tio år så blir även de helt fascinerade av allt spännande, som finns att titta på i det unika huset.
Tips 5: Artisterna skiftar. Vilken eller vilka som spelar och sjunger är en överraskning och avslöjas på tavlan vid uppgången till villan, aktuell söndag. Man kommer för husets skull, inte för musiken, MEN den brukar alltid vara bra. Första gången sjöng och spelade Lennart Bertilsson, Sven Alm, Anders Leissner och Lars Lindsten. Andra gången stod ”De Udda” med Sven-Erik ”Svempa” Johansson, Anna Larsson, Jessica Fredriksson och Leif Söfgren på verandan och i söndags uppträdde vissångaren Kjell Aronsson.
Tips 6: Det finns många trappor och liknande, så det är omöjligt att ta sig runt med rullstol. Dock går det att fika i trädgården på framsidan av huset. Det är nytt för i år.
Tips 7: Läs mer på hemsidan elfkullen.com. Arrangör är Föreningen Villa Elfkullen. Uddevalla kommun tänkte riva huset i slutet på 1970-talet, men då protesterade ett gäng, lokala ungdomar, som fick arrendera byggnaden, bildade en förening och började rusta upp hus och trädgård samt ordnade öppet hus med servering, guidning och musik. Det var för 40 år sedan och pågår fortfarande! Ett fantastiskt arbete! Cirka 400 medlemmar finns det i dag. Fler är välkomna!
Tips 8: Ta gärna med nyanlända, nyinflyttade och ukrainska vänner så att de får uppleva den här härliga byggnaden med dess många möjligheter.
Tips 9: Bli medlem (100 kronor) eller skänk en slant i bössan om du vill stödja föreningen och medverka till att huset blir kvar. Äta många kakor är också bra! Merparten av hemmabagarna skänker sina godsaker, så det blir ren vinst för föreningen. Aktiva medlemmar målar och snickrar, arbetar med växterna i trädgården, bakar samt säljer och guidar vid söndagarnas Öppet hus, allt efter intresse.
Tips 10: Bifogat finns bilder av husets kinesiska torn och dess speciella tak, lite kakor, musiker, guide samt hemmabagare tillika försäljare.
Kjell Aronsson sjöng och berättade på verandan. Söndagens andra guidning samlade 35 personer, här ses några av dem. I kaféet i söndags från vänster Barbro Hellstrand, Junis Lindqvist, Lasse Hellstrand (guide) och Agneta Hasslöw. Ragnar Josefsson ägnar mesta tiden åt trädgården. Här visar han blåfunkia och funkia med vita blad samt blasten av gladiolus. Årets första guide var Agnes Westbring. Förra sommaren var vi några – Sara Andersson, Mikael Berntsson, jag och fotografen Henok Nur – som gjorde en vandringstur till Tures borg.

Guidning i Villa Elfkullen.

I kaféet från vänster Barbro Hellstrand, Junis Lindqvist, Lasse Hellstrand (guide) och Agneta Hasslöw.

Förra sommaren vandrade Sara Andersson, Mikael Berntsson, Maud Abrahamsson och fotografen Henok Nur till Tures borg.