Dagen efter att ett gäng VJS:are besökte Vegabryggeriet vid älvkanten på Ringön skrev Robert Lagerström i Två dagar: ”Det finns fördomar mot oss som gillar hantverksöl. En fjantig hipsterdricka som det löjlas med i Linnéstaden.”
Får väl erkänna att det är lite åt det hållet mina tankar gått. Men nu vet jag bättre!
Det här är en passion och en vetenskap och visst är det stor skillnad på en ”stor stark” och en ipa med citrussmak eller en porter med klar chokladdoft.

Ett knappt 15-tal medlemmar hade bestämt sig för att starta helgen med att trotsa regnet och på ganska krångliga vägar över Ringöns ruffiga industrimiljö leta sig fram till Vegabryggeriet. Väl där åt vi en god hamburgerlunch och fick oss sedan en guidad tur genom lokalerna med bryggeriets Göran Lember som ciceron.

Kan väl inte påstå att jag lyssnade så bra att jag kan brygga mitt eget öl efter detta, men här kommer några hårdfakta:
Vegabryggeriet startade 2010 några hundra meter bort på Stenkolsgatan. I nuvarande lokaler har man funnits sedan 2017 och sen några år tillbaka utökade med en pub- och restaurangdel.
I Göteborg finns ett 30-tal så kallade hantverksbryggerier och Göteborg räknas definitivt som Sveriges ölhuvudstad. 5-6 av bryggerierna är större än Vega, men Göran betonar att alla har ett väldigt gott samarbete inte minst vad gäller marknadsföring. Och Vega har av en öljournalist utnämnts till ett av Europas tio bästa bryggerier!

Linnéa är utbildad öltekniker och kunde berätta oerhört mycket om de fyra sorter som ingick i vår ölprovning.

Vega kommer med ungefär 20 olika öl årligen. Tolv finns alltid i sortimentet, resten experimenterar man fram efterhand. Det göteborgska är centralt och därför har deras öl namn som Azalea, Shoreline, West coast och Gotenius (efter varvet som ligger granne). Ungefär 3,5 vecka tar processen från ax till limpa, eller rättare sagt från humle till flaska. Nästan allt som produceras säljs i Göteborg, men visst vill man nå längre.

– Idag når vi väl ungefär till Kungälv, skrattar Göran, men det finns rätt långtgående planer på export, bland annat till Italien och Finland.
Men finnarna sägs inte vara intresserade av den alkoholfria öl, som det tagit bryggeriet ett halvår att experimentera fram!

Efter rundvandringen fick vi också möjlighet att provsmaka en handfull av de öl som produceras här. En riktigt trevlig och välsmakande avslutning innan vi gav oss ut i regnet igen.
Text: Carin Linnér
Foto: Leif Montell

Vid Vegabryggeriets hjärta.