Hade mamma Carin fått bestämma hade vi aldrig gästats av Ola Bränholm från SVTs sportredaktion.

– Hon tyckte inte mitt val att gå media på gymnasiet var det bästa valet.

Nu följde som tur var sonen Ola inte mamma Carin Linnérs råd utan gick medielinjen på Angeredsgymnasiet, fick göra praktik på SVT och radion i Göteborg och fortsatte sedan sin medieutbildning i Piteå, omvittnat bra lärosäte för blivande journalister.

Om detta och mycket annat hann Ola berätta för det 20-talet pensionerade murvlar från VJS och SR/SVT:s pensionärsklubb som sökt sig till Haga församlingshem denna gråkalla novemberdag.

Ola kom nästan direkt från skidskyttarnas säsongsstart i Idre och inledde med några filmglimtar från den nyligen visade serien ”Bäst när det gäller”, som i år handlade om skidskyttelandslaget. Just den grenen har blivit Olas favoritgren att bevaka.

– Trots att jag egentligen är fotbollsnörd och Gaisare, erkände han.

Ola Bränholm, fotbollsnörden som gillar att kommentera skidskytte.

Att han är Gaisare kan möjligen bero på modersmjölken. I dag kommenterar han skidskytte ihop med Björn Ferry, en person han hyser stor respekt och beundran för.

Varför blev då skidskytte så otroligt stort? En stor del av detta menar Ola är att Internationella skidförbundet sålde TV-rättigheterna till de kommersiella bolagen. Skidskytteförbundet hade i det läget tecknat långtidskontrakt med EBU som hanterar de publika kanalerna. Lägg därtill att skidskytte är en TV-mässig sport. Att vi i dag saknar namn i de alpina grenarna bidrar också till att skidskyttet nu är det som dominerar i Vinterstudion.

Ola hann också med att ta upp jämställdhetsfrågan. SVT-sporten har en medveten policy att lyfta fram även kvinnorna inom idrotten. I de mätningar som görs bland de stora bolagen kan Sveriges Television skryta med att visa 44 procent kvinnlig idrott.

– Att nå total jämlikhet om 50 procent vardera gagnar ingen, menar Ola. Det blir bara konstruerat.

Fick vi då höra något skvaller? Nej, faktiskt inte, vilket kändes riktigt skönt. Det berättar att idrottarna kan lita på Ola och det han upplever ihop och med dem.

Och han ser fram mot ett svenskt vinter-OS 2030, men först väntar Vinterstudion och skidskyttet från Östersund.

Text och bild:
Leif Montell

Ett 20-tal journalistseniorer lyssnade på Ola Bränholm.