Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har beslutat att i år tilldela författaren och kulturskribenten Anita Goldman utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna.

Så här säger stiftelsen i sin motivering:
I flera decennier har författaren och kulturjournalisten Anita Goldman varit en enträgen, självständig, konsekvent och samtidigt nyanserad röst i ämnen som militär upprustning, kvinnans ställning och hotet mot miljön. För att hon – likt Torgny Segerstedt – med mod, djup kunskap och en stark humanistisk grundton utmanar invanda föreställningar och därmed visar att en bättre värld är möjlig tilldelas hon 2024 års frihetspenna.

Anita Goldman är född 1953. Hon har i en lång rad böcker omväxlande skönlitterärt och populärvetenskapligt undersökt det judiska arvets betydelse och kvinnosynen i patriarkaliska samhällen och religiösa föreställningsvärldar. Ett kartläggningsarbete som hon 1988 inledde med Den sista kvinnan från Ur och Våra bibliska mödrar.

Men hon debuterade redan 1978 med Allt genast!, en berättelse om ett kringresande anarko-pacifistiskt teatersällskap. 1991 kom romanen Stenarnas döttrar, en skildring av offrandet av söner i den israelisk-palestinska konflikten, 1995 I själen alltid ren, en banbrytande biografi över Sigrid Hjertén och 1998 Snäckans sång, ”en bok om kvinnor och krig”.

I Guds älskarinnor (2006) undersöker Goldman radikaliteten i en andlig livshållning och i Ljusbärarna (2008) hur människan även i de mest fruktansvärda situationer kan välja frihet och kärlek. Om jag så måste resa till Los Alamos (2009) är i dokumentärromanens form en beskrivning av hur en civilisation kan utveckla massförintelsevapen, Jerusalem & jag (2017) en självbiografisk essäsamling på temat humanism och uppror och Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca (2019) en roman om de systematiska försöken att utplåna 1600-talets judiska minoritet i staden i titeln på den.

Anita Goldman var under många år kolumnist i Aftonbladet. Hon skriver numera regelbundet i Dagens Nyheter.

Frihetspennan överlämnas till Anita Goldman tisdagen den 12 november i Torgny Segerstedtsalen i Göteborgs universitets huvudbyggnad. Ceremonin kommer att sändas på stiftelsens hemsida – www.torgnysegerstedt.se .

Frihetspennan tilldelas sedan 1996 varje år en framstående publicist som verkar i Torgny Segerstedts anda. Priset består av en symbolisk penna och en penningsumma. Det överlämnas i anslutning till Torgny Segerstedts födelsedag den 1 november. Förra årets pristagare var Ola Larsmo.

Läs mer: Den vassaste pennan och ett stycke mediehistoria