Hur hamnade vi här? Vad kan historien lära oss om vår egen tids ”krig, lögner och populism”?

Det frågar sig Ingrid Carlberg och Henrik Berggren, när de tisdagen den 14 maj klockan 18 som årets Segerstedtföreläsare samtalar med varandra och sin publik i Torgny Segerstedtsalen i Göteborgs universitets huvudbyggnad i Vasaparken i Göteborg.

Ingrid Carlberg och Henrik Berggren är båda författare med bakgrund som journalister och båda aktuella med böcker som väckt stor uppmärksamhet. Ingrid Carlberg med Marionetterna, en berättelse om världen som politisk teater och Henrik Berggren med Landet utanför, Sverige och kriget 1943-1945.

Ingrid Carlberg har också givit ut Det står ett rum här och väntar på dig, berättelsen om Raoul
Wallenberg, som 2012 belönades med Augustpriset, Pillret, en reportagebok om antidepressiva
läkemedel och Nobel, den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris. Hon är sedan 2020 ledamot av Svenska Akademien.

Bland tidigare verk i Henrik Berggrens produktion kan nämnas hans doktorsavhandling i historia, Seklets ungdom: Retorik, politik och modernitet 1900–1939, Är Svensken människa?, med Lars Trägårdh som medförfattare, en biografi över Olof Palme, Underbara dagar framför oss, och Dag Hammarskjöld – Att bära världen.

Samtalet i Torgny Segerstedtsalen kommer att ledas av Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning och ledamot av styrelsen för Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne. Det kommer att streamas live och i efterhand finnas tillgängligt på stiftelsens hemsida – www.torgnysegerstedt.se.

För mer information – kontakta Anna Skarhed (0702 40 19 26), Ulla Berglindh (0705 69 00 77) eller Anna Falck (0701 61 65 19).

Västsveriges Journalistseniorer planerar för övrigt ett eget arrangemang med Ingrid Carlberg till hösten.