Göteborg, liksom övriga Sverige, låg ju försvarslöst när andra världskriget bröt ut. I stället för tyska soldater dök det upp tyska spioner. Och brittiska spioner och amerikanska spioner.

Röhsska museet blev centrum för den svenska underrättelseverksamheten i stan. Till Göteborg kom även en stor mängd flyktingar från Danmark och Norge. Från Göteborg exporterades SKF:s kullager till Tyskland vilket inte var så populärt hos de allierade.

Detta och mycket mer redogjorde historikern Lars Hansson för då han besökte journalistseniorerna den 23 februari.

Lars Hanssons nya bok Göteborgs under krigshot skulle snart komma ut. Så författaren kunde berätta en del om innehållet.

Några av dem som anmält sig till mötet hade lämnat återbud på grund av stormen som lamslog delar av tågtrafiken. Ändå kom ett 30-tal seniorer för att lära mer om den storm andra världskriget innebar.

VJS-medlemmen och kulturjournalisten Anne Brügge passade på att prata om sin bok om Ingrid Wallberg, en av Sveriges första kvinnliga arkitekter som satsade på funktionalismen. Hon har bland annat ritat funkisvillor i Örgryte i Göteborg. Anne Brügge planerar för ett nytryck av boken i höst.

Text: Börje Andersson
Foto: Bror Augustsson

Anne Brügge passade på att berätta om sin bok om arkitekten Ingrid Wallberg.

Några av de 30-talet VJS:are som lyssnade till Lars Hansson.

Lars Hansson är historiker och forskare vid Göteborgs Universitet.